PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Šumperk [ Město nebo obec ]

Městská radnice v Šumperku
Město Šumperk se rozkládá v malebném údolí řeky Desné, chráněné od severu masívem jesenických hřebenů. Město je správním, politickým a hospodářským centrem severozápadní Moravy. Město leží na 50° severní zeměpisné šířky a na 17° východní zeměpisné délky. Město Šumperk je jednou ze vstupních bran pohoří Jeseníky, které je členěno na Hrubý a Nízký Jeseník. Šumperk je právem označován za bránu do Jeseníků, protože leží na křižovatce cest, které vedou k nejvýznamnějším horským výchozím základnám - Skřítku, Červenohorskému sedlu, Ramzové a také k úpatí masivu Kralického Sněžníku. Šumperk tvoří střed tzv. městského regionu se spádovým územím 430 km2 a s počtem bezmála 100 tisíc obyvatel.

Kulturní a společenské akce probíhají zejména v Domě kultury, v Okresním vlastivědném muzeu, které je současně správcem památek v regionu, v Severomoravském divadle, kině OKO a v Okresní knihovně. Regionální i mezinárodní význam má Dům evropského setkávání, na jehož rekonstrukci se podílela i německá strana. zájmy nejmladší generace pečuje Městský dům dětí a mládeže Vila Doris a Městský dům dětí a mládeže. Pro poučení i zábavu slouží Zemědělský skanzen - Veteran muzeum a ZOO park Rapotín.Společenské a kulturní akce zhlédne ročně více než 300 tisíc návštěvníků ze Šumperka a z okolí.

Sportovnímu vyžití slouží zejména krytý plavecký bazén, dvě venkovní koupaliště, zimní stadion, sportovní střelnice, minigolf, tenisový areál (12 kurtů) s krytou halou, Tyršův stadion s hřišti na fotbal a další míčové hry. V areálu stadionu je moderní běžecká dráha, sportovní hala a kuželna. V okolí města jsou značené turistické trasy, běžecké tratě a ve Štědrákově Lhotě a v Horní Temenici jsou lyžařské vleky. Cyklisté mohou využívat cyklistické stezky, dokonce už tři roky funguje propojení na cyklotras z Polska přes Moravu až do Rakouska. Šestým rokem je v provozu Viktoria ranch klub v Temenici, kde je možno objednat si vyjížďky na koních nebo kurzy jízdy. Pro pěší turistiku je možno využívat okolí Šumperka, hlavně rozhlednu na Háji, ale i restauraci v osadě Nové Domky a na Bludovečku.

Partnerské vztahy Šumperka jsou už řadu let orientovány na polskou Nysu www.nysa.pl, na město Bad Hersfeld www.bad-hersfeld.de, ve Spolkové republice Německo, nizozemský Maarssen www.maarssen.org, na slovenskou Previdzu www.prievidza.sk, rakouský Ebreichsdorf www.ebreichsdorf.at a také město Mikulov www.mikulov.cz.

Průmyslová výroba je rozmístěna do většího počtu menších výrobních jednotek se zastoupením široké škály odvětví jako průmysl dřevařský, textilní, strojírenský, papírenský, zpracování kamene a stavebních hmot, potravinářský a další.

V Šumperku je také množství kulturních historických památek, které je možno nabízet v rámci uceleného produktu pro rozvoj turistického ruchu.

Bohatá nabídka zahrnuje ve městě celkem 55 evidovaných nemovitých kulturních památek, které jsou rozmístěny v celém jeho okolí. Samotný Šumperk je vyhlášen městskou památkovou zónou. V jeho okolí existuje řada památek lidové architektury.

K nejvýznamnějším atraktivním památkám v okolí, za kterými by mohli návštěvníci Šumperka zamířit, patří papírna ve Velkých Losinách, zámek Úsov s lovecko-lesnickým muzeem. K atrakcím - ač jistě ne historickým patří bezesporu i přečerpávací voní nádrž Dlouhé Stráně.

Zájemcům o lázeňství se nabízí lázně Bludov a Velké Losiny.

Město bylo založeno ve 13. století na královském území. Prakticky stále bylo v zástavě nejpřednějších českých a moravských šlechtických rodů. V roce 1391 získalo od moravského markraběte Jošta významná privilegia, zvláště mílové právo. Počátkem 16. století se stalo sídlem Žerotínů, kteří ho po požáru v roce 1513 do značné míry zvelebili. Již v roce 1562 se však měšťané vykoupili zpět ke královské komoře. Při té příležitosti byl Šumperku polepšen císařem Ferdinandem I. městský znak. Za účast na stavovském povstání ztratilo město královské svobody a v roce 1622 upadlo do područí Lichtenštejnů. Krátký rozkvět města po třicetileté válce přerušil požár města v roce 1669 a o deset let později čarodějnické procesy, kterým padlo za oběť 48 lidi.

Rozvoj plátenictví a zvláště monopol na výrobu polosametu zvaného trip, zajišťovali městu v 18. století skvělou prosperitu. Tato tradice předznamenala velký rozvoj textilního průmyslu, který zvláště ve 2. polovině 19 století přispěl k nebývalému rozkvětu města. Pro svou výstavnost byl Šumperk nazýván malou "Vídní". Výrazně německý charakter města se změnil po druhé světové válce, kdy došlo k odsunu drtivé většiny jeho obyvatel do Německa. Příchod nových osídlenců znamenal krátkou stagnaci města, dnes má však téměř třicetitisícový Šumperk takřka o polovinu více obyvatel než kolik jich zde žilo v roce 1939. Je nejdůležitějším hospodářským, správním a kulturním centrem severozápadní Moravy. Sídlí zde úřady s regionální působností, profesionální divadelní scéna a Okresní vlastivědné muzeum.

(zpracoval Mgr. Drahomír Polách)


ZÁKLADNÍ STATISTICKÁ DATA

První písemná zpráva: rok 1281
Zeměpisné souřadnice: 50° s.z.š. , 17° v.z.d.
Nadmořská výška - střed /m 330
Počet katastrálních území: 3
Klimatické hodnoty:
Průměrná teplota vzduchu/ °C = 7,8
Roční úhrn srážek / mm - 667,9
Roční délka slunečního svitu/ hod. - 1460,8
Počet obyvatel k 21.12.2006: 28 014
Průměrný věk obyvatel: 41 let Podíl žen: 51,9 %
Podíl mužů: 48,1 %
Počet ekonomicky aktivních subjektů: 5 748


LITERATURA

Hosák Ladislav:
Historický místopis Moravy a Slezska v letech 1848-1960, úvodní svazek, str. 277
[1967, Profil Ostrava]

Baletka Ladislav, Louda Jiří:
Znaky měst Severomoravského kraje, str. 79
[1980, Profil Ostrava]

Štěpán Václav:
Šumperk na počátku 15. století
In: Severní Morava - vlastivědný sborník svazek 62, str. 3n
[1991, OVM Šumperk]

Lambrecht Karen:
Lexikon historických míst Čech, Moravy a Slezska, str. 540-542
[2001, Argo Praha]

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Sumperk.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 49, 10.11.2021 v 22:06 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA